Med konservativ tannbehandling så menes det, litt enkelt sakt, å ta vare på tennene. Dette gjør vi ved å tette hull, fjerne karris, skifte gamle fyllinger samt styrke tannhalser.
Materialet som brukes for å tette hull er som oftest composite. Før vi kan “brenne” compositen fast på tannen, så må overflaten på renses og forsiktig slipes og poleres slik at det ikke ligger noe bakterier igjen. Deretter tørkes overflaten, compositten varmes opp til den blir myk slik at tannlegen kan forme den og etterhvert satt på plass med hjelp av lim og materialet herdes fast til tannen.
For å tette mindre hull eller erstatte mindre deler som har falt av, så er composite den vanligste måten å gå frem på – Dette blir også referert til som «hvite fyllinger».
Hvis store deler av tannen er ødelagt, blitt brister i tannveggen, eller hullet er dypt så vil det være aktuelt å bruke et annet materiale enn plastikk. Ved såkalte inlay, onlay eller fasetter så brukes det porselen, og forskjellige sammensetninger av porselen.
Fordelen med denne teknikken er at man får ett helt perfekt resultat når fyllingen lages. Tannlegen tar ett digitalt avtrykk av tannen, som sendes til vår teknikker. Vår teknikker vil da lage en fylling i porselen som brennes og poleres. Justeringen gjøres i laboratorium (hvor vi har en modell fra vårt digitale avtrykk) og tannteknikeren kan «prøve» fyllingen på modellen før de sementeres på tannen.
Ved bruk av porselen får man et bedre resultat, porselen skifter ikke farge noe man må forvente av en fylling i composite. Den tar vare på tannen på en bedre måte, siden man bruker ett materiale som er like hardt og slitesterkt som emaljen på den naturlige tannen.
Ved vår klinikk er det standard prosedyre å bruke kofferdam. Dette er en liten gummihette som settes på den tannen som behandles og som gjør det umulig for tannlegen å være uheldig og at deler av tannen eller deler av materialet som brukes, havner i pasientens svelg. Dette er spesielt viktig ved skifte av gamle fyllinger i amalgam. Ved å bruke dette sikkerhetstiltaket så slipper man at rester av amalgam kommer ned i pasientens svelg når man «sliper ut» en fylling av amalgam.
Videre er det selvfølgelig standard prosedyre å sette bedøvelse før man utfører slik behandling.