Smil – Alle ønsker fine hvite tenner

Kanskje har man sett seg selv i speilet, og synes ikke de brune tennene er så fine, det faller biter av de fremste tennene, de blir hakkette og stygge og man er rett og slett flau over hvordan det ser ut der inne.

Man har enten gjort seg opp en mening om hva som skal gjøre, eller man har vært hos en norsk tannlege og fått ett overslag og anbefaling.

Tannlege i Krakow

I alle tilfeller så kommer altså den reisende ned til oss her i Krakow, Polen, og det er ikke alltid at vi er like godt forberedt, eller har klart å forberede våre reisende på en slik måte vi ønsker. Det kan være at pasienten ikke har sendt oss bilder, eller kanskje forenklet sine problemer litt mer enn det som kanskje er ønskelig ut fra vår side.


Så hva er da ofte problemet som vi støter på?

Pasienten kommer til oss, og det er tenner som både ser stygge ut, de er gnagd ned og pasienten har vondt. Det man ønsker er å få seks nye fortenner så man kan smile igjen.

Vel og bra, og vi skulle ønske vi kunne gjøre dette, men det er dessverre ikke alltid så enkelt.

Slike pasienter har gjerne den samme historien. Det startet med at man mistet noen tenner der helt bakerst. Først en tann, så en til. Den nest bakerste jekselen, og så den tredje bakerste på den andre siden. Dette var kanskje tyve år siden, kanskje tredve, husker ikke helt, men tannlegen der hjemme sa det ikke var så farlig om man manglet noen tenner.

Mistet tann = No problem?

Ja – det er ikke så farlig, ikke på kort sikt, men på lang sikt så skjer det noe som heter tapt bitehøyde, eller at bittet klapper sammen/kolapser. Når det ikke er tenner der bakerst som møtes så «siger» bittet sammen. Kjevelåsen tilpasser seg ett nytt arbeidsområdet og det blir ett annet press på tennene enn det som er naturlig. I stedet for att tennene møtes vertikalt, så vil det bli ett horisontalt press på tennene og kraften og tyngden i bittet presses fremover mot de fremste tennene. Så i stedet for at de store jekslene møtes og tar store deler av belastningen så flyttes det fremover til svakere tenner. Desto flere tenner av de større jekslene som forsvinner desto mer horisontal gliding vil det bli, slik at effekten er selvforsterkende og prosessen akselreres.

Derfor vil det bli mer og mer press på de fremste tennene, og de vil slites raskere p.g.a. den nye belastningen. Bittet faller sammen, tennene blir kortere og kortere og til slutt kan det være så ille at de bakerste tennene er nesten slitt bort, mens det bare står korte stubber igjen der fremme!

Her ser man tydelig hvor stor slitasje det har vært på de fremste tennene.

[foto]

Fra siden så ser man at det knapt er tenner igjen i overkjeven, mens underkjeven har klart seg nogenlunde bra.

[foto]

Ikke noe å bite med. Ingen jeksler som er på plass for å gjøre grovarbeidet. All kraft kommer på de fremste tennene, og det er de ikke skapt for å takle. Resultatet er at de blir gnagd ned.

Så kommer pasienten til oss, og ønsker å få erstattet nye fortenner:

Men – Man trenger ikke å være ingeniør for å skjønne hva som skjer da! Hvis vi lager fine nye tenner i fronten og «hever bittet» slik at vi slipper å lage nye små tenner, så blir de tennene igjen der bak hengende i løse luften. De vil ikke møtes når man tygger og man vil kun få biteflate på de fremste seks, åtte tennene som da ble “laget” av Tannlegen.

Slik belastning er ikke disse tenne laget for og det vil være helt bortkastet å få laget nye fortenner, uten at man bygger opp bittet bakfra. Dette kan ta tid, men det er helt nødvendig å gjenskape biteflater for jekslene siden dette er de sterke tennene som klarer å ta den belastningen tennene får når man tygger mat, gnisser tennene om natten, eller når man skal løfte noe tungt «og biter tennene sammen».

Uten denne oppbyggingen så vil det være helt umulig å få erstattet det pene smilet i fronten. Så hva gjør vi?

Bevare egne tenner

Jo vi må prøve å ta vare på de tennene vi klarer, og hvis det er mange som mangler så må vi få disse erstattet med broer, protese eller implantater. Vi kan ikke heve bittet mer enn 4-5mm i gangen, så hvis det er men enn det som er nødvendig for å oppnå ett godt bitt, så må prosedyren deles opp i flere etapper. Da vil vi gjerne lage en biteskinne eventuelt midlertidige kroner/broer i plastikk (rimeligere enn porselen) og på den måten la både kjevelås, kjever og pasienten venne seg gradvis til den nye bitehøyden.

Rekonstruere opprinnelig bitehøyde

Når så den nye bitehøyden er etablert, så kan vi lage solide løsninger i form av protetikk der bak (kroner/broer) og så starte på den estetiske delen av tannarbeidet.

Veldig ofte ønsker da pasienten at tannlegen skal gjøre det om til ett Hollywood smil, men det kan kanskje være greit å tenke seg om før man gjør det helt hvit (det er som oftest bedre at det ser naturlig ut, enn at det ser mest mulig hvit ut)

[foto]

Så når man legger sin tannbehandling til utlandet og da spesielt til oss i Krakow, så må du huske på at tannlegen alltid ønsker det beste for pasienten. Vi vil gjerne gi pasienten perfekte tenner (estetisk) uten at det skal koste så alt for mye, men når det er slike tilfeller så må vi følge boken, vi må gjøre det riktige og prøve å overbevise/informere pasienten om at hvis man ikke begynner med grunnmuren (bakerst med jekslene) så er det ingen hensikt å lage en flott veranda. Det er bortkastede penger. Det vil ta alt fra 6 måneder til en par-tre år, så er situasjonen akkurat den samme, (bortsett fra at man har brukt mye unødvendige penger) og dette er ikke en holdbar situasjon for oss.

Oppusningsobjekt

Sammenlign dette med å restaurer ett gammelt hus. Først må grunnmuren på plass, eventuelt ta bort det som er av skitt og lort der og sørge for at man har noe solid å bygge videre på. Når dette er på plass, så kan man begynne å diskutere hvor flott bad og hvor stort kjøkken man ønsker.Hvis huset står og svaier eller allerede står på «halv tolv» ja da er alt man gjør av investeringer noe man se på som kortsiktige og i det store perspektivet være bortkastet.

På dette bilder ser man at jekslene er resturert og ny “bitehøyde” er etablert både oppe og nede.

[foto]

Tannbehandling i utlandet

Her hos tannlege i Krakow så legger vi ekstremt stor vekt på å informere om slike ting før den reisende kommer ned til oss. Det er ikke alltid vi klarer dette, men det er noe vi jobber veldig hardt med. Vi ønsker det beste for våre reisende siden den beste reklamen for tannbehandling i utlandet er fornøyde pasienter som forteller til sine venner og familie. Vi har vært her i ti år, vi planlegger å være her i minst ti år til. Med over 5.000 norske reisende siden vi startet opp så har vi ett godt grunnlag med kunnskap, men vi prøver stadig å bli bedre!

God midlertidig løsning. Vi har gjort halve jobben. Overkjeven er ferdig, mens vi venter på å lage nye kroner i porselen i underkjeven.

[foto]

www.denpro.no tannlege i Krakow, trenger ikke å være vanskelig.