Krakow

Polens kulturelle hovedstad, Polens hjerte og en av Europas fineste byer er noen av merkelappene som er satt på Polens nest største by, Krakow.

Med bortimot 800.000 innbyggere ligger byen i det sørlige Polen, delt av elven Wisla. «kjent» som by helt tilbake i det åttende århundre og fungert som Polens hovedstad i over 500 år fra 1038. I dag er Krakow kjent for en fantastisk gamleby, kulturhovedstad og en yndet destinasjon for Nordmenn på utkikk etter flott weekentur, ikke mer enn to timer fra Norge.

Byens hjerte er den store markedsplassen som ligger i forkant av den mektige Maria kirken. Rynek som best kan oversettes til torg fra polsk, er den største markedsplassen fra middelalderen som i dag bevart. I gamlebyen finner man spor av gotisk arkitektur (flere kirker og en rekke eldre bygninger er i dag inntakt fra denne perioden). Den mest markante stilarten er renesansen. Med inspirasjon fra Italia og den mektige Jagelonian-familien så er bl.a. store deler av det monumentale slottet Wavel bygd og dekorert i renesanseperioden.

Man finner også tydelige spor etter barokkepoken i Krakows arkitektur. Flere store kirker og bygninger rundt i gamlebyen og rett på utsiden er bygd og utsymket i denne stilarten. Store kirkebygg med flotte altertavler, malerier og skuplturer forteller om en by med en lang historie og med stolt fortid som handelsentrum, hovedstad og sentra for aristokrati og adel.

 

Som turist så er et først og fremst gamlebyen som er det første og største trekkplasteret. På sommeren er Krakow en varm og imøtekommende by. Restauranter på hvert hjørne, forauskaffeer og underholdning og liv hvor enn man snur seg. I følge ryktene er Krakows rynek det stedet i verden med flest spise og drikkesteder per kvadratmeter. Om dette kun er informasjon satt ut fra de som prøver å lokke turister til Krakow, eller om det faktisk er et faktum vites ikke, men at Krakows torg er ett hyggelig sted å være for reiseglade nordmenn har vi mange vitnesprov på.

Hvis man ønsker å oppleve litt mer en bare de mest opplagte severdighetene, så er det en lang liste å gi seg i befatt med. En 5-7 minutters gåtur fra selve Rynek ligger den gamle delen av Krakow som før andre verdenskrig var Jødenes tilholdsted i Krakow, kalt Kazimierz (oppkalt etter kong Kazimierz den store – Polens kanskje mektigste konge gjennom historien og den monarken som er kjent for å åpne Europa for datidens grenser for forfulgte jøder). Kazimierz ble for alvor gjenopplivet etter Oliver Stones Oskarbelønte filmdrama, Schindlers Liste. Basert på en sann historie, og filmdramatisert fra Kazimierz, rundt Krakow og selvfølelig i Auschwitz, ble kinopublikummet igjen påminnet om hva som foregikk under den andre verdenskrig i Polen. Før Tysklands angrep på Polen så bodde det anslagsvis 45.000 – 50.000 jøder i Krakow (hovedsakelig i Kazimierz). Etter andre verdenskrig så spriker de offesielle tallene fra null til ca 110 gjennlevende jøder.

I dag er dette området fått en renessanse. Etter 50 år i bortimot ruiner og glemt, er det i dag den mest livlige bydelen i Krakow. Restauranter, fortauskafeer og barer sentrert rundt de tre hovedtorgene gjør Kazimierz til ett flott område å besøke både på dagtid og ikke minst på ettermiddag og kveldstid.

Med 24 ukentlige direktflyninger (høsten 2015) så har Krakow blitt en av de store favorittene for norske weekendturistene. På fredag ettermiddag snakkes det like mye norsk og generelt skandinavisk som polsk på de sentrumsnære restaurantene. De aller fleste som kommer ned til Krakow fra Norge, har gjerne en sjekkliste de skal igjennom. De tyske konsentrasjonsleirene Auschwitz og Birkenau er ett obligatorisk punkt for de fleste som besøker Krakow. Det går guidede turer til denne destinasjonen fra Krakow og et standard opplegg varer i omtrent seks timer og koster fra 180 til 240 kroner.

Den andre hoveddestinasjonen er saltgruvene i Wieliczka. En gruve med over 1.000 års historie er i dag på UNESCOs verdensarvliste og absolutt verdt ett besøk. Med stier helt ned til 300 meter under bakkenivå (en vanlig guided tur kommer ned til 155 meter), med bl.a. underjordiske sjøer, kapeller og flere hundre skulpturer, og alt selvfølgelig i salt, så er dette en atraksjon man ikke finner maken til noen andre steder i verden. Fra Krakow går det guidede turer som varer i omtrent 3,5-4 timer og koster fra 200 kroner og oppover.

Forøvrig så kan selvfølgelig Krakow by på ett bredt tilbud av shopping. Flere store kjøpesenter ligger helt inntil sentrum av byen hvor de fleste av de internasjonale motehusene representert. Også en del polske selskaper som holder høy kvalitet, men som kanskje ikke er så kjent for det skandinvaske markdet enda er å finne, både på kjøpesenter, men også som enkeltstående butikker i sentrum og omgivelsene rundt. Polen er kjent for å være billig, og hvis man er ute å shopper er det spesielt produkter fra Polen, håndarbeid i lær, smykker, tre og tøy i form av pels og skinn som er virkelig rimelig i forhold til i Norge.

Det er også verdt å merke seg at Krakow er kjent som en kulturell by. Teater, Opera, filharmonier, museum og omreisende utstillinger fra både nasjonale og internasjonale kunstnere er noe man kan og kanskje bør få med seg når man kommer til Krakow. Byen er også universitetsby og det annerkjente universitetet, Jagelonian, verdens nest eldste moderne universitet, er en viktig årsak til Krakow status. Det gjør selvfølgelig noe med bybildet å ha rundt 100.000 studenter i byen (hvorav over 500 er norske).

Krakow er verdt ett besøk. De fleste som kommer til oss, hvor det er tannlegen som er det primære med reisen, kommer gjerne tilbake til Krakow for en «undersøkelse» hvor det også skinner igjennom at det var ikke mulig å få med seg alt på den første reisen (eller de første reisene). Noen kommer for å se på skihopping i Zakopane (70-90 minutter kjøretur fra Krakow), andre kommer for å sitte på en uterestaurant i sentrum å nyte ett glass vin og en god middag, mens andre igjen ønsker å få med seg de kulturelle tilbudene Krakow har å by på. Felles for alle er at når de reiser tilbake til gamlelandet så har de allerede begynt å planlegge neste tur til Krakow – Polens hjerte.

 

Les også
Fly til Krakow