Tannlegeskrekk

Det er flere årsaker til at mennesker utvikler angst for å gå til tannlegen. Nå kan vi hjelpe deg

Norsk forskning viser at rundt fem prosent av Norges voksne befolkning har utviklet en så stor redsel mot tannleger og tannlegebehandling at de karakteriseres ved at de lider av odontofobi. Det betyr at de sjelden eller aldri går til tannlege.

Andelen som har store fysiske eller psykiske problemer ved at de ikke tør å gå til tannlegen regelmessig er enda større. (Anslag varierer fra 10 til 20 prosent av hele Norges voksende befolkning).

Bakgrunnen til denne angsten er gjerne sammensatt, men  fellesnevneren for de aller fleste er at har opplevd en eller flere uheldige episoder i barndommen.  Tannlegebehandlingen har vært smertefull og tannlegen har både vært hardhet, sint og autoritær (kilde helsenett.no).

Slike opphevelser i barndommen sitter gjerne i lang utover i voksen alder og når det får tid til å sette seg, kan det være veldig vanskelig å gjøre noe med. I dag er denne frykten i mange tilfeller “ubegrunnet” da både tannlegene og øvrig personell  gjerne er mye mer serviceinnstilt og varsomme, og behandlingene som utføres i  utgangspunktet ikke er smertefull. Men så lenge pasienten sliter med en psykisk  redsel for tannleger så må dette tas på alvor. Vi som tar imot pasienter både fra Skandinavia, Storbritannia og øvrig i Europa ser dette spesielt godt. Selvfølgelig er det et skjevt utvalg av pasienter som velger å dra til utlandet,  med likefult så er historiene vi får høre nesten sammenfallende.

Det er i utgangspunktet fire ting som går igjen hos nordmenn med utviklet angst for tannlegen.

  • Dårlig skoletannlege.
  • Får korte avtaler med lang ventetid mellom hver avtale.
  • Blir for dyrt
  • Blir ikke gjort godt nok arbeid.

Det første punktet er innlysende. Standarden på alle norske tannleger litt tilbake i tid var ikke all verden. Sammen med dårlig utstyr og en tøff timeplan så var det  mange som ble behandlet både dårlig rent medisinsk og også i overkant tøft både med hensyn på smertefull behandling og i forberedelsen for dette.

Punkt 2. er også viktig og som i våre øyne blir oversett av norske tannleger. Vi hører ofte at det er “dørstokkmila” som er den verste utfordringen. Når først timen er bestilt og vedkommende har møtt opp på klinikken så er det verste over. Når man i Norge da får 45 minutters avtaler og gjerne flere uker mellom hver avtale så må man gå over denne dørstokkmila uendelig mange ganger før man kan si seg ferdig med behandlingen. Denne ekstra belastningen kan være akkurat nok til at frykten tar overhånd og man ikke orker å starte behandlingen, eller eventuelt hopper av underveis i ett behandlingsløp.

Punkt 3. For dyrt. Desto lengre man venter med sine problemer, desto mer må gjøres. Samtidig som smertene og frykten blir større får man en god og rasjonell grunn til å ikke gå til tannlegen. Det er rett og slett for dyrt og vedkommende har ikke råd til å gjøre alt som trengs å bli gjort. En pasient kan “lure seg selv” i mange år med denne unnskyldningen. Men dessverre så repareres ikke tennene av seg selv og en eller annen gang må man ta tak i problemet. Da kan det være en løsning å reise utenlands da prisene er en god del lavere. Ingen liker dårlige nyheter, men av og til er det mulig å gjøre tiltak så de dårlige nyhetene som må komme, kanskje ikke blir så dårlige allikevel.

Punkt 4. Vi ønsker ikke å snakke ned på norske tannleger. Selv om flere norske tannleger i Norge bruker enhver sjanse til å snakke dårlig om sine utenlandske kollegaer.

MEN: Mange som kommer ned til Polen for å få gjort tannlegearbeid her har prøvd å løse problemet i Norge lenge, men etter utallige forsøk uten at norske tannleger lykkes så blir pasienten både oppgitt over seg selv, mister tiltroen til tannlegen og velger å ikke gjøre noe med problemet. Dette kombinert med en redsel for tannlegen og snøballen kan fort begynne å rulle igjen, og man velger å «Hoppe av» ett behandlingsløp og lar håpløsheten igjen ta overhånd.

Med å legge behandlingen til Krakow vil du få de beste av de beste til å se på akkurat ditt problem. Du kan være helt sikker på at tannlegen som behandler deg er 100% kvalifisert til å se på akkurat dine problemer og så langt det lar seg gjøre vil vår klinikk kunne hjelpe deg på aller beste måte.

Når det gjeldet hvordan vi løser disse problemene så er det ikke noe ett enkelt svar på dette. Kombinasjonen av gode tannleger, hyggelig personell og en varm atmosfære sammen med at vi tar alle våre pasienter seriøst og prøver å gi en individuell oppfølging som er tilpasset deres problemer så mener vi selv at vi har kommet langt på vei. Vi påstår ikke at vi har knekt koden som kan kurere dine fobier for alltid, men vi er helt sikre på at vi vil ta deg og dine problemer seriøst, gi deg et individuelt program som er tilpasset dine problemer og på den måten gi deg en positiv opplevelse med å besøke tannlegen her i Krakow.

Det høres kanskje dumt ut. Men den ene faktoren som går igjen oftest når vi snakker med våre reisende så er det dørstokkmila som er den største belastningen. Det å hele tiden måtte vente 3 uker, 6 uker til neste avtale bygger opp så mye angst at denne dørstokken til slutt blir for tung å komme over.

Når man velger å bestille flybillett til oss her i Krakow, så blir det fult trøkk. Ikke noe venting og masse intensiv behandling. Mandagskveld går man ut fra klinikken med ett smil rundt munnen (og mestringsfølelse), og man bygger videre på denne følelsen klokken 09.00 allerede på tirsdag.

Og hjelper ikke noe av dette så tilbyr vi både lystgass, sedasjon og også narkose for de som virkelig ikke klarer å gå til tannlegen.

Les også
Smertefri behandling